Persbericht: Bobby Kinghe start door

Persbericht Bobby Kinghe start door

“Alternatieve muziek heeft nauwelijks meer een plek in Dordrecht. Concertzalen gaan alleen nog voor de grote getallen, subsidie voor ‘moeilijke’ dingen bestaat niet meer en jongeren willen cultuur alleen nog maar in makkelijk verteerbare brokken voorgeschoteld krijgen. De behoefte aan opschudding is zelden zo groot geweest.” Tijd voor een doorstart van Bobby Kinghe. Vanaf 14 sep heeft Bobby Kinghe een nieuw bestuur en programmeren ze uitdagende dingen omdat sommige mensen nu eenmaal het liefst in de hoek staan waar de klappen vallen.

14 september, Shortparis @DOOR

14 september 20:00, tijdens een optreden van de band Shortparis (Avant Garde uit Siberië) in DOOR is de bestuursoverdracht. Liveoptredens van Shortparis gaan voorbij de grenzen van een regulier muziekoptreden. Ze combineren irrationele, spastische dance-grooves met een theatrale presentatie en verheven zang in het Frans en Engels. Een mix van klassieke Griekse tragedie en de sensualiteit van de pubertijd. Het nieuwe bestuur van Bobby Kinghe bestaat uit Yvo van der Vat (ex-Kunstrand), Alex Oldenziel (FC Dordrecht) en Marco van Schaardenburgh (ex-iDordt.nl).

Het eigenwijze neefje uit 1971

Bobby Kinghe is al sinds 1971 het eigenwijze neefje wat graag uitdaagt en de bezoeker in verwarring achterlaat. Vaak jaren op de muziek vooruitlopend (Veel bands traden jaren voor hun doorbraak al op bij Bobby Kinghe) en tegelijkertijd niet bang voor een slecht concert. Naast muziek kent Bobby Kinghe ook een verleden met andere facetten van kunst zoals poëzie, kaasfondue, een radioshow en zelfs ‘erotische’ thema-avonden.

Het effect van Bobby Kinghe is niet te meten

Yvo: “Cultuursubsidie gaat alleen nog om de grote aantallen en de toverwoorden zijn terugverdienmodel, marketingplan en kosten-baten analyse. Concertzalen in Dordrecht moeten mee in deze trend. Bobby Kinghe creëert de voorwaarde voor een rijke cultuur in Dordrecht, iets dat een marketeer of boekhouder niet terugziet in zijn cijfers.” Alex: “Ook verandert het cultuurklimaat. Jongeren willen hapsnap cultuur met een succes-garantie. Begrijp ons goed: We hebben niets tegen dance-formules, het jaarlijkse concert van de Dijk of de overvloed van tribute-bandjes maar wij zien liever innovatieve cultuur die uitdaagt.”

Concerten moeten uitdagen

Marco: “Wij zijn helemaal klaar met IPA drinkende bebaarde hipsters die met vriendinnetje zwijmelen bij een meerstemmige suf indie-bandje. Ga lekker houthakken in Ohio. Muziek is energie en moet knallen, ratelen, hakkelen, tegen je aan beuken, je lief strelen, je leegzuigen en mag best wel een beetje pijn doen. We programmeren gedurfd en zoeken de rand op. Af en toe gaan we er overheen en we geven geen garantie op succes. Wij vinden het niet erg om een slecht concert te zien omdat het volgende concert ons 10 centimeter optilt. Hoewel we ons in eerste instantie richten op muziek sluiten wij uitstapjes naar beeldende kunst, theater of literatuur niet uit.”

De ‘5-euro-club’

“Iedereen die het experiment een warm hart toedraagt kan meedoen aan de ‘5-euro-club’. Veel subsidie gaan we niet meer krijgen en Bobby Kinghe zal altijd geld kosten. Meer dan 20 Dordtenaren betalen maandelijks €5 en wanneer we genoeg geld hebben kunnen we weer wat leuks doen.” Ook meedoen? Kijk op de website of mail naar info@bobbykinghe.nl.