Laat ons juichen! onderdeel van Beeldenstroom – Woordenstorm

De vierde editie van Laat ons juichen!  is onderdeel van Dordrecht viert: Beeldenstroom – Woordenstorm. Een titel voor de verschillende evenementen die van september tot en met november 2016 plaatsvinden in Dordrecht. Hiermee haakt Dordrecht aan bij 450 jaar Beeldenstorm.

Ruim vier eeuwen geleden kwam er met de Beeldenstorm in Nederland en ook in Dordrecht abrupt een einde aan een eeuwenlange periode van een katholieke rijke en volkse beeldcultuur. Beelden werden verwijderd, muren met fresco’s met witte kalk overgeschilderd. Kleurrijke rituelen verdwenen, en vanaf toen klonk slechts het woord in de kerk. Bijzonder aan Dordrecht was dat die revolutie geweldloos en enige jaren later plaats vond. De woordcultuur ontwikkelde zich vervolgens tot grote hoogte. Beide zijn tegenwoordig nog volop aanwezig in Dordrecht.

Tegen de achtergrond van 450 jaar Beeldenstorm zoekt Beeldenstroom– Woordenstorm niet de controverse, maar wil mensen bijeenbrengen door de kunsten in de stad te vieren. Dordrecht doet dat met een serie evenementen die de bloeiende woord- en beeldcultuur in onze stad naar buiten brengen.
Het evenement Laat ons juichen! past op geheel eigen wijze ook in dit thema:

Het voetbalstadion als nieuwe kerk
De kerk speelt tegenwoordig geen grote rol meer in het leven van de (Dordtse) burgers.
In plaats daarvan biedt een voetbalstadion plek voor een ieder die haar emoties wil delen. Het stadion biedt het gevoel van saamhorigheid, een ontmoetingsplaats waar teleurstelling en euforie samen wordt beleefd. Het stadion is onze schuilplaats, het Godsbeeld heeft plaatsgemaakt voor het clubembleem en de spelers die het embleem vertegenwoordigen.

Woordenstorm: Laat ons juichen!
Wij noemen het inmiddels een literaire traditie in het FC Dordrecht stadion. Wederom nodigen we vier schrijvers, die een link met voetbal hebben, uit om voor te lezen uit eigen werk. De schrijvers Thomas Heerma van Voss, Marcel van Roosmalen, Eus Roovers en oud voetballer en thans muzikant Björn van der Doelen hebben hun medewerking toegezegd.
Onze eerdere gasten (o.a. Hugo Borst, Michel van Egmond, Vincent Bijlo) waren erg enthousiast over de locatie en het publiek. Voor de schrijvers is het welkome afwisseling om te lezen voor een wat ander publiek dan wat ze gewend zijn. Ook de plek, de Noord-tribune van het FC Dordrecht stadion, ademt de voetbalsfeer uit die zij eerder in woorden hebben vastgelegd.
De schrijvers preken in het huis van de sport, naar de toeschouwers die zich op deze plek thuis voelen.

Beeldenstroom: Sportbeleving in onze regio
Voorheen werd er na afloop van de schrijversoptredens gezamenlijk naar een voetbalwedstrijd gekeken, dit keer willen we vanwege het thema Beeldenstroom- Woordenstorm een film vertonen met archiefbeelden van voetbalbeleving in Dordrecht en omstreken. Hiervoor hebben wij dichter en filmmaker Peter M. van der Linden gevraagd.

Laat ons juichen!
Zaterdag 3 september 19.30 uur
Riwal Hoogwerkers stadion

Kaarten à €5 zijn binnenkort te koop bij Velvet Music Dordrecht (Vriesestraat 110)

poster editie 4